LUXMAN EQ-500 ultimativno gramofonsko pretpojačalo

Datum objave: 01/05/2016

eq combo

 

 

Najutjecajniji svjetski audio časopis Stereophile, oduševljen je novim Luxman gramofonskim pretpojačalom. Recenziju pročitajte OVDJE.

Luxman je proveo gotovo četiri godine za projektiranje PD-171 gramofona, te je uložio dodatne četiri godine u projektiranje novog EQ-500 gramofonskog pretpojačala.

Luxmanov referentni phono stage oznake E-1 (solid state ustroja) izašao je iz Luxman tvornice davne 2001. godine, te je tek nedavno ukinut. Od uvođenja nagrađivanog gramofona PD-171, Luxmanovi inženjeri bili su željni povratka ploči za crtanje, kako bi isporučili novi i sviježi dizajn, koristeći isključivo najbolje dijelove današnjice. Krajnji rezultat novo je gramofonsko pretpojačalo ultimativne klase, vrijedno svih komplimenata.

Kako bi omogućili reprodukciju vinila s najboljom tonskom gustoćom, koristili su cijevni dizajn što i nije veliko iznenađenje. A nije niti činjenica da su posegnuli u gamu proizvoda njemačke tvrke Mundorf za njihovom “Audiophile” serijom kondenzatora. Većina japanskih dizajnera dijeli isto mišljenje, a to je da se najbolje pojačanje low output gramofonske zvučnice postiže sa step-up transformatorom. S obzirom na činjenicu da se tvrtka Luxman već 90 godina bavi projektiranjem transformatora, posve je logično da su uposlili četiri MC step-up transformatora – dva po kanalu.

Da bi se gramofon spojio na pojačalo potrebno je pet odvojenih komponenti. Sam gramofon, gramofonska ručica, spojni kabel, te zvučnica i gramofonsko pretpojačalo. Posljednje je uz gramofonsku zvučnicu najkritičnija komponenta analognog sustava i određuje kvalitetu same reprodukcije.

Značajke:

1.) Kako bi isporučili kompletan opseg harmonijske gustoće koja je dostupna u najboljim analognim snimkama uređaj je cijevnog ustroja. Svi stupnjevi su cijevnog ustroja (1. stupanj, 2. stupanj u reguliranom Push Pullu), završni stupanj (paralelno slijedbenik katode) i phono-ekvilajzer pojačalo (RIAA standarda) nepovratnog CR tipa.

2.) Vakumski cijevni ispravljač postavljen je kako bi napajačkom sklopu pružio stabilan i konstantan napon te obuzdao visoke frekvencije strujnog napona koristeći tzv. prigušnicu (“choke” zavojnicu)

3.) Tvrtka Luxman bavi se projektiranjem i proučavanjem audio transformatora 90 godina. Upravo zato iskoristili su ukupno četiri MC step-up transformatora (izrađenih od magnetske legura nikla i željeza, eng: Super Permalloy), dva po kanalu, za gramofonske zvučnice visokog i niskog napona kako bi isporučili do 18dB gaina.

4.) Pojedinačno podesiv gain i dodavanje čak i do 67dB za gramofonske zvučnice niskog napona.

5.) Balansirani i single-ended izlazi.

6.) Tri odvojena, pojedinačna single-ended ulaza.

7.) Najviša kvaliteta dijelova: “Audiophile” kondenzatori tvrtke Mundorf (Njemačka), JJ vakumske cijevi (Slovačka) i Takamisawa kondenzatori (Japan).

8.) Filter prekidači: low cut (20Hz/3dB), high cut (8kHz/3dB).

9.) Mono / Stereo prekidač.

10.) Articulator switch: prekidač za jednostavnu demagnetizaciju gramofonske zvučnice

11.) Okretanje faze – za balansirani izlaz

12.) VU metri – standardni indikatori jačine zvuka
eq500 post 04
eq500 post 02
eq500 post 03

eq500 post 01

All News