Phono preamplifier - Luxman - EQ-500

Price:  5.990 €

Exdemo price:  3.990

Availability: available now

Luxman je proveo gotovo četiri godine za projektiranje PD-171 gramofona, te je uložio dodatne četiri godine u projektiranje novog EQ-500 gramofonskog pretpojačala.

Luxmanov referentni phono stage oznake E-1 (solid state ustroja) izašao je iz Luxman tvornice davne 2001. godine, te je tek nedavno ukinut. Od uvođenja nagrađivanog gramofona PD-171, Luxmanovi inženjeri bili su željni povratka ploči za crtanje, kako bi isporučili novi i sviježi dizajn, koristeći isključivo najbolje dijelove današnjice. Krajnji rezultat novo je gramofonsko pretpojačalo ultimativne klase, vrijedno svih komplimenata.

Kako bi omogućili reprodukciju vinila s najboljom tonskom gustoćom, koristili su cijevni dizajn što i nije veliko iznenađenje. A nije niti činjenica da su posegnuli u gamu proizvoda njemačke tvrke Mundorf za njihovom “Audiophile” serijom kondenzatora. Većina japanskih dizajnera dijeli isto mišljenje, a to je da se najbolje pojačanje low output gramofonske zvučnice postiže sa step-up transformatorom. S obzirom na činjenicu da se tvrtka Luxman već 90 godina bavi projektiranjem transformatora, posve je logično da su uposlili četiri MC step-up transformatora – dva po kanalu.

Da bi se gramofon spojio na pojačalo potrebno je pet odvojenih komponenti. Sam gramofon, gramofonska ručica, spojni kabel, te zvučnica i gramofonsko pretpojačalo. Posljednje je uz gramofonsku zvučnicu najkritičnija komponenta analognog sustava i određuje kvalitetu same reprodukcije.

Značajke:

1.) Kako bi isporučili kompletan opseg harmonijske gustoće koja je dostupna u najboljim analognim snimkama uređaj je cijevnog ustroja. Svi stupnjevi su cijevnog ustroja (1. stupanj, 2. stupanj u reguliranom Push Pullu), završni stupanj (paralelno slijedbenik katode) i phono-ekvilajzer pojačalo (RIAA standarda) nepovratnog CR tipa.

2.) Vakumski cijevni ispravljač postavljen je kako bi napajačkom sklopu pružio stabilan i konstantan napon te obuzdao visoke frekvencije strujnog napona koristeći tzv. prigušnicu (“choke” zavojnicu)

3.) Tvrtka Luxman bavi se projektiranjem i proučavanjem audio transformatora 90 godina. Upravo zato iskoristili su ukupno četiri MC step-up transformatora (izrađenih od magnetske legura nikla i željeza, eng: Super Permalloy), dva po kanalu, za gramofonske zvučnice visokog i niskog napona kako bi isporučili do 18dB gaina.

4.) Pojedinačno podesiv gain i dodavanje čak i do 67dB za gramofonske zvučnice niskog napona.

5.) Balansirani i single-ended izlazi.

6.) Tri odvojena, pojedinačna single-ended ulaza.

7.) Najviša kvaliteta dijelova: “Audiophile” kondenzatori tvrtke Mundorf (Njemačka), JJ vakumske cijevi (Slovačka) i Takamisawa kondenzatori (Japan).

8.) Filter prekidači: low cut (20Hz/3dB), high cut (8kHz/3dB).

9.) Mono / Stereo prekidač.

10.) Articulator switch: prekidač za jednostavnu demagnetizaciju gramofonske zvučnice

11.) Okretanje faze – za balansirani izlaz

12.) VU metri – standardni indikatori jačine zvuka

Circuit System SRPP, final stage cathode follower, non-feedback CR type equalizer (RIAA)
Vacuum tube compliment 4 of 12AX7, 2 of 12AU7, 1 of EZ81
Input sensitivity (1kHz, when the gain switching 36dB) MM 4mV, MC high 0.44mV, MC low 0.18mV
Input impedance MM 30kΩ ~ 100kΩ (variable), MC high 40Ω, MC low 2.5Ω
Rated output / output impedance 250mV / 850Ω
Gain (1kHz, when the gain switching 36dB) MM 36dB, MC high 55dB, MC low 67dB
Maximum permissible input (1kHz) MM 300mV, MC high 34mV, MC low 13mV
External dimensions {mm} 17.3” {440} (W) × 3.6” {92} (H) × 15.6” {397} (D: front knob 3/4″, including the rear terminal 1/2″) mm
Weight 27.5 lb. (12.5kg)
Power consuption 36W
1W (at standby)
Dimensions 400(w) x 154 (h) x 413 (d)
front side knob of 2mm and rear side terminal of 11m included in depth
Net weight 12.5kg
Accessories Remote Control (RD-21)
Power Cable
Install Software CD

Send inquiry